tirsdag 14. september 2010

Småartikkeler.

Heei <3 Som sagt er dette en skoleblogg, så her kommer fire småartikkler jeg har skrevet selv. 


E) Spøkelser.

I gammel folketro var et spøkelse en sjel eller ånd til et avdødt menneske som viste seg for levende mennesker. Spøkelser og gjenferd er paranormale skapninger som går igjen på jorda som døde sjeler. Det finnes mange grunner til dette, det kan ha noe med en tragisk eller voldelig død, eller kanskje fordi de føler at de må gjøre ferdig noe de ikke fikk gjøre i livet sitt. Spøkelsene som går igjen her på jorda er mest sannsynelig ulykkelige sjeler.  Det sies at spøkelser ser ut som mennesker, og beskrives som en enslig person som hjemsøker spesielle gjenstander, steder eller personer som de var knyttet til i livet. Mange tror at alle spøkelser og gjenferd er onde sjeler, men slik er det ikke.

D) Julenissen
Julenissen er en mann som bor på Nord-Polen. For små barn er han kjent for å være en små tykk mann som går rundt i en rød drakt med langt bølgete skjegg. Julenissen er en oppdiktet skikkelse som kommer fra europeisk folketro og gamle katolske tradisjoner. Julenissen kommer ofte den 24. desember for å dele ut julegaver til de minste barna. Julenissen kommer på en slede som blir dratt av reinsdyr. Det sies at han har 9 magiske reinsdyr. Natten til den 24. desember er det mange nordmenn som legger ut et glass saft og en bolle grøt til nissen, eller kanskje en gulrot til reinsdyrene.

Julenissen stammer fra 300-tallet, når en gutt ved navn Nikolaus ble født. Nikolaus vokste opp til å bli biskop i Myra i det sørvestlige Lille-Asia. Han gjorde bare gode gjerninger, og hjalp alltid andre slik at han ble kalt gavegiver.  Senere ble han til julenissen.


N) Biler
En bil er et transportmiddel som kan frakte deg de stedene du vil. De første bilene med bensinmotor ble bygd for omkring 100 år siden.  I begynnelsen var det ikke mange som kjørte biler, men nå blir biler kjørt til hverdags. Biler kan brukes til mange forskjellige ting som transportmiddel, passasjerbil og for eksempel racing.
På 1700-tallet var det mange oppfinnere som drømte om å lage en vogn(bil) som kunne gå selv. Det var da dampvogner ble oppfunnet. De ble drevet av dampmaskiner. Senere på slutten av 1800-tallet ble det oppfunnet biler med bensinmotor.
Alle biler er forskjellige, og i dag finnes det over 100 bilmerker. Bilene er bygd av tusenvis av deler. Når man sitter i en bil er det viktig med sikkerhet, i tilfellet man krasjer. Det finnes mange som blir drept eller skadet i bil krasj. For små barn er det viktig at de sitter i barneseter.
H) Pizza
Pizza er en matrett fra Italia. Pizza består av en deigbunn og ulikt fyll på toppen. Den orginale bunnen er ofte svært tynn, gjerne noen millimeter. Det vanligste å ha på toppen er gjerne tomatsaus, ost og/eller kjøtt. Pizzaen har blitt videreutviklet i U.S.A., men der har den tykkere bunn og mer fyll. Derfra har den spredt seg utover resten av verden, men som en slags hurtigmat. Pizza er en veldig populær matrett i Norge, og 80 % av befolkningen har smakt pizza. Pizzaen er som regel rund, men det finnes flere varianter av den. Som for eksempel en Calzone som er en pizza brettet i to.


I år 1000 f.kr lagde grekerne og etruskerne hver sine pizzatyper, men da var det bare grovt brød dyppet i sauser og kjøtt. Mange hundre år senere lagde romerne en prototype av dette, og utviklet pizzaen til noe nyere. På den tiden var pizza bare fattigmat, men siden det har pizzaen utvidet seg fra Italia og videre til U.S.A. og resten av verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar