torsdag 23. september 2010

Hvorfor ble det krig i 1914?

Her kommer en skole oppgave som jeg har skrevet. Det er faget samfunnsfag (som jeg er veldig glad i!!!) :P Nå har vi om første verdens krig. :D
Hvorfor ble det krig i 1914?
Krigen i 1914 hadde mange årsaker. Det finnes mange grunner til hvorfor denne krigen begynte.
Det hele begynte med mistenksomhet på begynnelsen av 1900-tallet og forskjellige folkeslag som ikke likte hverandre rundt i hele Europa. Mange land ville ha hevn på hverandre. Frankrike hadde lenge misslikt Tyskland og ville da ha hevn på dem, på grunn av krigen som hadde vært mellom dem på 1870-tallet. Denne krigen hadde Frankrike tapt, og følte nå at de måtte slå tilbake.  Derfor ble Tyskland redde for at Frankrike skulle gå til krig mot dem, så keiseren av Tyskland bestemte seg for å gå i allianse med et land kalt Østerrike-Ungarn. Dette gikk ut på at hvis et av disse landene ble angrepet skulle de støtte og hjelpe hverandre.
Da Frankrike fikk høre at Tyskland og Østerrike-Ungarn hadde gått sammen, ble de mistenksomme på at Tyskland skulle angripe dem i en ny krig. Dermed gikk Frankrike sammen med Russland, sånn at Frankrike ikke skulle stå alene i til felle en krig brøt ut. Senere kom også Storbritannia sammen med Frankrike og Russland. Italia bestemte seg da at de ville være venner med Tyskland og Østerrike-Ungarn.
På grunn av at alle disse landene hadde gått på forskjellige lag med hverandre, begynte alle landene å bli veldig mistenkelige på at de andre landene skulle angripe. Mange begynte å kjøpe og lagre flere våpen, som førte til at alle ble mer og mer mistenksomme.
I Europa på denne tiden ville alle være det mektigste landet og alle ville ha makt over flest land. Dette gjorde det til en konkurranse, og alle var mest opptatt av at de skulle være det mektigste landet.
I Østerrike-Ungarn var det et folkeslag som egentlig tilhørte et land kalt Serbia. Dette folkeslaget ville gjerne ut av Østerrike-Ungarn, fordi de ble behandlet dårligere enn det resten av Østerrike-Ungarn ble. Dette førte til at det var mange hemmelige organisasjoner som kjempet for dette folkeslagets frihet.  Så en dag var det en organisasjon som het svarte hånd, som skjøt tronfølgeren til Østerrike-Ungarn.  Østerrike-Ungarn trodde jo at dette angrepet var planlagt av Serbia, så de startet en krig mot Serbia. Dette fikk Tyskland vite, og da trodde de at det kom til å bli en stor krig av dette. Dermed gikk de til krig mot Frankrike, fordi de trodde de var sterkere enn Frankrike.
Dette var noen årsakene til første verdenskrig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar